Het hele kamp is weer spic en span

Kinderkamp Orljonok was één van de paradepaardjes van het oude Sovjet-regime.

Na de val van het communisme verloederde het. Maar toen kwam Poetin.

Afscheidsavond in het kinderkamp. Orlyonok, RUSSIA, 2011 - Orlyonok was one of the main Soviet Young Pioneer camps and is currently the main Children's Center in Russia. During the last night of the three-week stay at Orlyonok's summer camp there is farewell party. Relations were established between children who did not know each other three weeks before. The next morning they all leave to their home cities, thousands kilometres away from each other again.

„Ik huil als ik zie wat er van ons erfgoed is geworden”, zei toenmalig president Poetin toen hij in 2003 het grote kinderkamp Orljonok bezocht. Het ligt aan de Zwarte Zee, 120 kilometer boven Sochi, en was een van de paradepaardjes van de voormalige Sovjet-Unie. Een reusachtig complex waar de best presterende kindjes uit de Sovjet-Unie en een paar speciale gasten uit andere landen hun zomervakantie mochten verblijven.

Zoals al deze centraal georganiseerde en gefinancierde Sovjetvoorzieningen heeft het flinke klappen te verduren gehad in Ruslands arme en chaotische jaren 90. Maar de komst van president Poetin en de hoge olie- en gasprijzen hebben alles veranderd.

„Toen de president in 2003 ons kamp bezocht, was het merendeel van de voorzieningen vervallen”, geeft Irina Kalishuk toe. Ze is hoofd van de pr-afdeling van Orljonok en probeert gedurende ons hele verblijf een zo positief mogelijk verhaal over te brengen. „Onze directeur liet het slechtste zien, zodat Moskou weer ging investeren in ons kamp.” Dat hebben ze geweten in Orljonok. Poetin en na hem Medvedev hebben het kinderkamp persoonlijk onder hun hoede genomen. Alles staat er weer spic en span bij.

Orljonok was misschien wel het eerste project aan de Zwarte Zee dat Poetin onder handen liet nemen in zijn veldtocht om Rusland weer de glans van weleer te geven. Nog geen vier jaar later vierde hij zijn grootste triomf, toen de nabijgelegen kuststad Sochi de eer ten deel viel de Olympische Winterspelen van 2014 te organiseren.

De afgelopen vier jaar werd in Sochi bijna elke steen omgekeerd, om vliegveld, haven, stadions, spoorlijnen en snelwegen aan te leggen rond een oude staatsboerderij aan de kust. Ook het Wereldkampioenschap voetbal 2018 en de Formule 1-races gaan zich hier afspelen. Orljonok heeft niet te klagen over een gebrek aan aandacht. Sinds de komst van Poetin wordt de deur hier weer platgelopen door astronauten, legercommandanten, de presidentsvrouw, orthodoxe geestelijken en zelfs buitenlandse delegaties. Als wij aankomen, wacht ons een uitgebreid veiligheidsapparaat dat ons meteen verbiedt te fotograferen.

De volgende dag bestaat Orljonok 51 jaar. Het wordt gevierd met een vlaggenparade, trompetgeschal en een gedicht door een klein, brutaal joch met de intonatie van een Sovjetpropagandafilm. Na afloop stromen de tranen rijkelijk – het is tevens de laatste kampdag van deze lichting – als de begeleiders de kinderen decoreren met een vaantje en er zacht kampliedjes worden gezongen.

In ‘The Sochi Project’ documenteren fotograaf Rob Hornstra (36) en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen (32) vijf jaar lang de veranderingen in Sochi en omgeving in de aanloop naar de Olympische Spelen. Zie: thesochiproject.org

    • Arnold van Bruggen