Grootvizier Iznogoedh: politiek werd slapstick

Tekening Editions Tabary

„Ik wil Kalief worden in plaats van de kalief.” In de strip Iznogoud (in het Nederlands Iznogoedh) brachten de Franse striptekenaar Jean Tabary en schrijver René Goscinny politiek terug tot de essentie. Grootvizier Iznogoud (‘Is no good’) tracht in elke aflevering van de strip de macht over te nemen van zijn naïeve meester, een welgedane, roze goedzak op een kussen, maar list, bedrog en poging tot moord eindigen steeds in slapstick.

Donderdag overleed tekenaar Tabary, 81 jaar oud, zo werd dit weekend bekend.De hilarisch-uitvergrote stemmingswisselingen van zijn hoofdfiguur maakten zijn stijl onmiddellijk herkenbaar.

Iznogoud speelt in het Bagdad van Duizend-en-één-nacht, maar het Franse publiek doorzag de allegorie meteen. Én herkende in talloze politici, onder wie de huidige president, vervolgens de ADHD-grootvizier. Er is zelfs een jaarlijkse prijs naar hem genoemd: voorhet spectaculair mislukken van een grote onderneming.

Sinds Tabary in 2004 was getroffen door een hersenbloeding tekende hij niet meer. Scenarist Goscinny, zeker zo bekend door zijn werk voor Asterix, Lucky Luke en Petit Nicolas, stierf in 1977. In Nederland verschenen de avonturen vanaf 1967 in het stripweekblad Pep en als album. Na de dood van Goscinny, de eerste scenarist die net zo beroemd werd als de tekenaar van een strip, schreef Tabary meestal zelf de scenario’s. In 1995 kwam Iznogoud als tekenfilmserie uit.