Geen grondactie Israël na bestand Hamas

Israël ziet voorlopig af van het lanceren van een grondoperatie in de Gazastrook om Palestijnse raketbeschietingen te beëindigen. Daartoe besloot het Israëlische kabinet afgelopen nacht tijdens een spoedvergadering. Enkele uren voor de vergadering hadden Hamas en andere Palestijnse een voorlopig staakt-het-vuren aangekondigd.

Israël besloot tot luchtaanvallen nadat zwaar bewapende Palestijnen donderdag nabij de kustplaats Eilat een aanslag hadden gepleegd, waarbij acht Israëliërs om het leven kwamen. Daarna werden vanuit de Gazastrook meer dan honderd raketten afgevuurd op Israël. Afgelopen weekeinde vielen een dode en achttien gewonden in het Israëlische Beersheva. Door de luchtacties van Israël kwamen de afgelopen dagen vijftien Palestijnen om het leven.

De diplomatieke spanning tussen Israël en Egypte is sinds de aanslag van donderdag opgelopen. Vijf Egyptische veiligheidsfunctionarissen vonden de dood bij een Israëlische klopjacht op de daders van de aanslag. Gisteren demonstreerden honderden Egyptenaren bij de Israëlische ambassade in Kairo. Een betoger verwijderde de Israëlische vlag. Dit type demonstratie zou onder oud-president Mubarak onmogelijk zijn geweest. De regerende Egyptische generaals staan onder druk van de publieke opinie om Israël te straffen voor de dood van de vijf Egyptenaren. (AFP, Reuters)