Gaat Bernanke nog meer geld bijdrukken?

Centrale bankiers komen donderdag bijeen in de VS. De vraag is hoe zij de nakende recessie gaan bestrijden. Wordt de geldpers aangezet?

Ze hebben in ieder geval genoeg om over te praten. In Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming is vanaf donderdag de jaarlijkse top voor centrale bankiers op uitnodiging van de Federal Reserve van Kansas City. Waar het dit jaar over gaat? Het thema is nog niet duidelijk, maar het zal ongetwijfeld gaan over staatsschuld en economische groei. En dan vooral over de overvloed aan het eerste en gebrek aan het laatste.

Vorige week bleek dat in Europa in veel landen de economische groei bijna volledig tot stilstand is gekomen. In Amerika ligt de groei ook stil. De vraag naar werkloosheidsuitkeringen stijgt, de productie in fabrieken daalt en de inflatie stijgt.

Op de bijeenkomst vorig jaar opperde Fed-president Ben Bernanke dat er een quantitative easing 2 er aan zat te komen. Een paar weken later volgde de officiële aankondiging: de Fed ging obligaties opkopen waarmee het geld in de markt pompte in de hoop de economie te stimuleren. In totaal kocht de Fed voor 600 miljard dollar aan obligaties. Ook nu luidt de vraag hoe Bernanke de Amerikaanse economie kan stimuleren? De rente verlagen kan niet meer. Bernanke kondigde recent al aan dat die tot 2013 extreem laag blijft. En dus wordt in de markt nu druk gespeculeerd dat Bernanke tijdens zijn speech vrijdag een nieuw rondje opkopen zal aankondigen, QE3.

Die dag zal ook Jean-Claude Trichet spreken, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Komt hij nog met nieuwe maatregelen om de Europese economie te ondersteunen? Hoe moet het verder met de crisis die de eurozone teistert? In juni pleitte hij voor een Europese minister van Financiën die begrotingdiscipline in de eurozone moet afdwingen. Gaat Trichet opnieuw verdere Europese integratie bepleiten?

Belangrijk zijn daarom ook de macro-economische cijfers die deze week gepubliceerd zullen worden. Vrijdag worden de Amerikaanse particuliere consumptiecijfers over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. Die dag verschijnen ook de groeicijfers van het Verenigd Koninkrijk over het tweede kwartaal. Duitsland publiceert deze week cijfers die het vertrouwen van consumenten in de economie laten zien. En Frankrijk maakt woensdag een nieuw pakket aan bezuinigingen bekend.

Deze week verschijnen ook de resultaten van Rabobank en ABN Amro over het afgelopen half jaar. De Rabobank kondigde anderhalve maand geleden al een forse ontslagronde aan. Niet omdat de resultaten van de bank tegenvielen, maar om kosten te besparen, zo liet de bank weten. De komende twee jaar verdwijnen er circa 1.230 banen. Het past in de wereldwijde trend van banken die gezamenlijk de afgelopen maanden aankondigden tienduizenden banen te gaan schrappen. Ook ABN Amro is sinds het in handen van de staat is, bezig om kosten te besparen en efficiënter te gaan werken. De halfjaarcijfers die ABN vrijdag presenteert zullen laten zien of de bank op schema ligt.

Ook bierbrouwer Heineken maakt deze week de resultaten over het afgelopen half jaar bekend. Net als supermarktconcern Ahold. Analisten hopen dat het warme voorjaar in Europa de bieromzet goed heeft gedaan, waardoor Heineken op woensdag mooie resultaten zal kunnen presenteren. Bij de omzet- en winstcijfers over het afgelopen half jaar moet niet vergeten worden dat vorig jaar zomer het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond, altijd goed voor de bieromzet.

Dan volgen op vrijdag nog de resultaten van Spyker Cars, dat sinds juni Swedish Automobile heet en eigenaar is van de Zweedse autofabrikant Saab. Die cijfers zullen niet mooi zijn. De fabriek in het Zweedse Trollhättan ligt al maanden stil en het bedrijf verkeert in grote financiële problemen. Leveranciers weigeren onderdelen te leveren aan Saab omdat ze nog grote sommen geld van het bedrijf tegoed hebben. Voor werknemers van de autofabrikant is het elke maand maar weer afwachten of ze hun salaris krijgen. Twee Chinese bedrijven willen samen 245 miljoen euro in de autobouwer steken, maar het wachten is nog op toestemming van de Chinese overheid. Die toestemming wordt nu ergens in de herfst verwacht. De vraag is of Swedish Automobile-topman Victor Muller vóór die toestemming de fabriek weer aan de praat krijgt.

    • Tom Kreling