FC Twente aan kop, Ajax speelt gelijk bij VVV

FC Twente is na afgelopen weekeinde de nieuwe koploper in de eredivisie. Door het puntenverlies van Ajax (2-2 tegen VVV Venlo) en Feyenoord (1-1 tegen Heracles Almelo) heeft Twente (5-1 winst op Heerenveen) als enige club de eerste drie competitiewedstrijden gewonnen.

FC Twente begon de uitwedstrijd in Heerenveen heel aanvallend. Dat leverde kans na kans op, maar de defensie van Heerenveen hield met de nodige moeite stand. In de 27ste minuut was het wel raak, toen Luuk de Jong beheerst afrondde na een mooie pass van Wout Brama. Niet veel later scoorde Willem Janssen en vlak voor rust maakte Marc Janko de 3-0.

In de tweede helft speelde Twente de wedstrijd uit. In de 66ste minuut zorgde Emir Bajrami nog wel voor een hoogtepunt door van afstand raak te schieten. In de slotfase scoorde Luciano Narsingh voor Heerenveen, waarna de Oostenrijkse spits Janko vanaf de strafschopstip de eindstand op 5-1 bepaalde.

Na ruime competitiezeges op De Graafschap (4-1) en Heerenveen (5-1) kwam Ajax gisteren op bezoek bij VVV Venlo niet verder dan een 2-2 gelijkspel. De ploeg van trainer Frank de Boer stond na een uur spelen zelfs met 2-0 achter, maar de nieuwe aankopen Theo Janssen en Kolbeinn Sigthórsson brachten Ajax alsnog op gelijke hoogte.

Ajax begon zwak aan de wedstrijd in Venlo. Voor rust waren een gevaarlijke vrije trap van Christian Eriksen, een schot in het zijnet van aanwinst Derk Boerrigter en een kopbal op de buitenkant van de paal van Toby Alderweireld de belangrijkste kansen.

VVV gokte op de counter, wat in de tweede helft twee doelpunten van de snelle Nigeriaanse spits Ahmed Musa opleverde. Bij zijn tweede doelpunt ontdeed Musa zich van Ajaxverdediger Daley Blind, die daarbij een zwakke indruk maakte.

Na de aansluitingstreffer van Janssen en de gelijkmaker van Sigthórsson, op aangeven van Alderweireld, ging Ajax in de slotfase alsnog voor de zege. De thuisploeg wankelde even, maar hield stand.

Vitesse steeg door een 2-1 overwinning op FC Utrecht naar de vierde plaats op de ranglijst, en heeft nu evenveel punten (zeven) als Ajax en Feyenoord. De Ivoriaanse spits Wilfried Bony maakte zaterdag vlak voor tijd de 2-1 voor Vitesse. In de zesde minuut had Bony zijn ploeg op voorsprong gezet uit een ten onrechte toegekende strafschop. De overtreding was buiten het strafschopgebied begaan, zoals scheidsrechter Danny Makkelie na afloop toegaf. Jacob Mulenga zorgde tussendoor voor de Utrechtse gelijkmaker nadat de Zweed Alexander Gerndt de bal uit een vrije trap op de kruising van paal en lat had geschoten.

AZ won gisteren met 4-0 van NEC. De Amerikaanse spits Jozy Altidore, overgekomen van Villarreal, scoorde twee keer. Rasmus Elm en Niklas Moisander waren de andere doelpuntenmakers in Alkmaar.

NAC Breda en Excelsior behaalden zaterdag hun eerste punt. NAC kwam in de thuiswedstrijd tegen Groningen terug van een 2-0 achterstand en speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk. Excelsior speelde thuis met 1-1 gelijk tegen De Graafschap.