Eindstrijd Tripoli na 42 jaar Gaddafi

Rebellen in feeststemming, vanochtend in de wijk Qarqarsh van Tripoli, terwijl elders in de stad nog fel wordt gevochten. Foto Reuters Libyan rebel fighters celebrate as they drive through Tripoli's Qarqarsh district August 22, 2011. Libyan government tanks and snipers put up scattered, last-ditch resistance in Tripoli on Monday after rebels swept into the heart of the capital, cheered on by crowds hailing the end of Muammar Gaddafi's 42 years in power. REUTERS/Bob Strong (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) REUTERS

Libische opstandelingen hebben het grootste deel van de hoofdstad Tripoli ingenomen. Daarmee lijkt, een half jaar na het begin van de opstand, een eind te komen aan het bijna 42 jaar durende bewind van kolonel Moammar Gaddafi. Aan het begin van de middag werd op verscheidene plaatsen echter nog fel gevochten.

In hun ‘war room’ in het naburige Nafusa-gebergte hebben de leiders van de rebellen zich de laatste dagen tot in detail voorbereid op hun machtsovername in Tripoli, zeggen ze. Ze willen voorkomen dat een machtsvacuüm leidt tot dezelfde chaos en plunderingen als na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 en de val van Saddam Hussein.

Op het centrale Groene Plein en andere plaatsen in de hoofdstad werd er al feest gevierd, maar veel van de twee miljoen inwoners durfden de straat nog niet op.

„Ik had nooit gedacht deze dag mee te maken”, zegt Abdul Hamid, lid van een groep van vijftig rebellen die net op het Groene Plein is aangekomen, na een tocht over verduisterde wegen richting centrum. Een gigantische poster van de voormalige leider ligt smeulend aan de voeten van de 22-jarige student.

Waar Gaddafi zich ophoudt was aan het begin van de middag nog onduidelijk. Volgens sommige berichten zou hij nog in Bab al Aziziya verblijven, het kazernecomplex in het zuiden van Tripoli, dat als zijn hoofdkwartier geldt. Daar werd vanmorgen nog hevig gevochten. Persbureau AP citeerde een ooggetuige, volgens wie er na NAVO-bombardementen niets meer over was van het complex. De troepen die nog loyaal zijn aan Gaddafi zouden nog maar 15 tot 20 procent van de stad in handen hebben. Twee zoons zijn aangehouden, onder wie Seif al-Islam, die net als Gaddafi wordt gezocht door het Internationaal Strafhof.

De staatstelevisie zond geluidsopnames uit van Gaddafi, waarin hij opriep de wapens ter hand te nemen. „Ik roep de Libiërs om mee te vechten. Degenen onder jullie die bang zijn, geef je wapens aan je moeders en zusters”, zei hij. „Ga naar buiten, ik blijf bij jullie tot het eind. Ik ben in Tripoli. We zullen winnen.”

De eerste uren na hun aankomst in de hoofdstad stuitten de rebellen op betrekkelijk weinig weerstand. Het speciale bataljon dat Gaddafi had opgedragen Tripoli te verdedigen gaf zich zonder verzet over, naar verluidt omdat de commandant in het geheim al samenwerkte met de opstandelingen.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-7

    • Thomas Erdbrink