Doodgaan met Dick Swaab

Hersenonderzoeker Dick Swaab pleit voor nadenken over sterven.

Uitburgeren doe je zoNed. 2, 23.15 - 00.05 uur

„Voor mij is de dood doodgewoon”, zegt hersenonderzoeker Dick Swaab. „Maar de meeste mensen zijn als de dood voor de dood.” Hij moet betere grappen kunnen maken, met die ironische stem. Maar Uitburgeren doe je zo wil een breed publiek bereiken.

Ongeacht IQ of leeftijd, allemaal moeten we nú al nadenken over ons overlijden. Begraven, cremeren? Organen doneren? Hersenen naar de Hersenbank, het onderzoeksinstituut dat Swaab oprichtte? Elke dag kan de laatste zijn en je moet je nabestaanden niet met zulke kwesties opzadelen, vindt Swaab. Dus zitten al zijn wensen in een vrolijke doos die ‘uitbox’ heet en gaat hij „vandaag een uurtje met u uitburgeren”.

Een uurtje waarin sympathie het snel wint van ergernis over kneuterigheid. Zeker als Niels (44) in beeld komt. De ex-verzekeringsadviseur zit nu in een verzorgingshuis en gedraagt zich, volgens zijn zoon, meer als een kind dan als een vader. Frontotemporale dementie – het kwam onverwacht, het ging heel snel, hij oogt ongelukkig. Zijn partner Fonneke had graag met hem over ‘waardig sterven’ gesproken voordat hij wilsonbekwaam werd.

Na zo’n programma volgt Het Gesprek, thuis – maar we kwamen er niet uit. Hoe kun je nu al weten hoe je je voelt als je dement bent? Welke soorten uitzichtloos ziek zijn er, wanneer mag euthanasie precies, kun je opties aangeven voor verschillende situaties? Ook op de Uitburger-website was dat niet snel te vinden. Hebben we het toch weer uitgesteld.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin