De kraai boven de Kuip

Wat is de overeenkomst tussen AGOVV, Roda JC en Feyenoord? Dat ze afgelopen weekend alle drie hun wedstrijd niet wonnen? Ook. Maar vooral: dat ze de drie enige voetbalclubs zijn die al sinds 2009 in ‘categorie 1’ staan. Daarin deelt de licentiecommissie van de KNVB de clubs in waarvan de financiële huishouding als ‘onvoldoende’ wordt bestempeld. Het gebeurde afgelopen week opnieuw.

Voor AGOVV, Roda JC en Feyenoord is ‘onvoldoende’ een eufemisme. ‘Op de rand van de afgrond’ is een betere beschrijving. Er zijn supporters die dat wel doorhebben. Die van Feyenoord sjouwden laatst symbolisch een doodskist met zich mee.

Voor Feyenoord geldt dat de begrafenis over minder dan een jaar, in juni 2012, kan plaatshebben. Als de club dan, na drie jaar en tien beoordelingen, nog steeds geen fatsoenlijke cijfers kan tonen, geldt de regel dat ze haar licentie kwijtraakt. Met andere woorden: ophoudt te bestaan als bvo, betaaldvoetbalorganisatie. Afgaande op de woorden van algemeen directeur Eric Gudde weten ze dat heus wel in Rotterdam. Feyenoord heeft een herstelplan. Gudde: „Sterker nog, we zijn al heel ver met de uitvoering ervan.” Alleen: die woorden dateren van juli 2009.

Sinds enkele maanden heeft Feyenoord een nieuwe technisch directeur, Martin van Geel. Is hij de redder in nood? Nou, drie maanden na zijn komst in 2009 als directeur bij Roda JC belandde deze club in categorie 1. En zat daarin nog altijd toen Van Geel de bvo deze zomer verliet. De kraai vliegt boven de stadions van Roda in Kerkrade en van AGOVV in Apeldoorn zelfs nog wat lager dan boven de Kuip.

Kan Feyenoord het zich veroorloven om de miljoenen af te wijzen die FC Twente biedt voor Leroy Fer? Nee dus. Of om de verplichte doorbetaling van de ex-trainers Mario Been en Leon Vlemmings voor zijn rekening te nemen, omdat er zo nodig een nieuwe coach moest komen? Ook niet. Maar het gebeurt wel, bij het Griekenland onder de bvo’s in Nederland.

John Kroon

    • John Kroon