Bondskanselier Merkel: nee tegen euro-obligatie

De economische groei is stilgevallen, toch wil Merkel niets weten van een recessie. Ze keert zich met hernieuwde energie tegen euro-obligaties. „Die leiden tot instabiliteit.”

Van een recessie wil ze niets weten. Bondskanselier Angela Merkel is er vast van overtuigd dat de economische groei in Duitsland doorgaat, ondanks de eurocrisis en de turbulentie op de aandelenmarkten. „Ik zie niets dat in Duitsland op een recessie duidt”, zei ze gisteravond in een televisie-interview.

Tegelijk beaamde ze dat voorspellingen over de economische situatie moeilijk zijn geworden door de schulden- en eurocrisis. De oplossing daarvan ligt volgens Merkel niet in de uitgifte van zogeheten eurobonds, gemeenschappelijke obligaties van de landen van de eurozone. Dat zou verkeerd zijn, aldus de bondskanselier. „Euro-obligaties leiden tot een unie met meer schulden en minder stabiliteit.”

Voor de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zijn euro-obligaties „een synoniem geworden voor maatregelen die te grote renteverschillen in de eurozone verkleinen”. De vraag is, aldus Schäuble gisteren in een kranteninterview, of een muntunie in Europa mogelijk is bij zo’n uiteenlopend financieel beleid en zulke verschillende economische prestaties van de lidstaten. De sleutel ligt volgens hem bij een gemeenschappelijke financieel-economische politiek.

Merkel en Nicolas Sarkozy hebben daarover vorige week in Parijs afspraken gemaakt. De Franse president repte van „een echte economische regering” voor Europa, terwijl Merkel het had over „politiek-economische sturing in de eurozone”. In beide gevallen zouden Berlijn en Parijs soevereiniteit aan Brussel moeten afstaan.

Is Schäuble, een van de belangrijkste adviseurs van de bondskanselier, daar een voorstander van? „De privépersoon Wolfgang Schäuble zou daartoe bereid zijn. Ik heb geen problemen met de gedachte van een Europese minister van Financiën. Maar als Duitse minister zeg ik: het is hier en nu onze opgave om op basis van de geldende Europese verdragen de problemen zo snel mogelijk op te lossen. We kunnen die weg zo ver gaan als de mensen en de parlementaire meerderheden in de lidstaten ons dat toestaan”. Het uitgeven van euro-obligaties en het afstaan van soevereiniteit worden door een ruime meerderheid van de Duitsers afgewezen.

Verschillende Duitse economische en financiële deskundigen bekritiseren de stap-voor-stapbenadering van Merkel en Sarkozy. Econoom Thomas Straubhaar, voorzitter van een economische denktank in Hamburg, zei vandaag dat de politieke leiders „waardevolle tijd” hebben verspeeld. „Mijn prognose is dat er snel weer een crisistreffen zal zijn.”

De afspraken van Merkel en Sarkozy zijn volgens hem „te abstract”. In Europa, aldus Straubhaar, horen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid onafscheidelijk bij elkaar. „Wie A zegt, moet ook B zeggen. Het eind van de weg is dat er een fiscale- en daarmee een transfergemeenschap ontstaat.” Waarmee het ene land borg staat en betaalt voor de schulden van het andere.

Het uitgeven van eurobonds is volgens Straubhaar „altijd nog beter” dan het huidige gedesoriënteerde crisismanagement. „Een vacuüm in politiek leiderschap wekt bij de burgers en markten echt wantrouwen.”

    • Joost van der Vaart