Blijf puzzelen, blijf praten

Boredom: A Lively History van Peter Toohey is een troostrijk boek vol handige tips over de ziekte die verveling heet. Schrijver Thomas Verbogt las het en werd al lezende overvallen door sympathie met de verveelde medemens.

‘Voor alle verveling geldt: ga er vandaan. Dat kan natuurlijk op vele manieren. Toohey noemt drie paardenmiddelen: seks, op reis gaan en drugs in diverse vormen. Voor- en nadelen hebben die paardenmiddelen en bijna iedereen komt toch ook weer terug bij het begin of de kern van het probleem, want dat is het wel, een probleem, een problematisch gevoel dat veel mensen gemeen hebben.

Het kan natuurlijk ook nog erger worden. En dan is ‘probleem’  een te klein woord. Toohey besteedt er veel aandacht aan in zijn boek: de existentiële verveling die tegen de depressie aan hangt of daarin uitmondt: innerlijke leegte, het gevoel nergens bij te horen, niets te betekenen.’

De volledige bespreking van Thomas Verbogt kun u hier lezen.

    • een onzer redacteuren