Arabische landen voeren druk op Syrische regime op

De Syrische president Assad (links) met Gaddafi. De archieffoto komt maart 2005, toen beide leiders te gast waren op een top van de Arabische Liga in Algerije. Foto AP

Arabische landen hebben vanavond ingestemd met de eis dat Syrië een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden moet toestaan. Dat zegt Jean Ziegler, een mensenrechtendeskundige van de Verenigde Naties, meldt persbureau AP.

Koeweit bracht de eis vandaag namens de Arabische landen over in een speciale zitting van de Mensenrechtenraad. Toen de diplomaten maandagavond de zitting van de Mensenrechtenraad verlieten was er nog geen beslissing genomen. Het overleg gaat morgen verder. Ziegler verwacht dat de Mensenrechtenraad instemt met een onderzoek in Syrië, nu het de steun van de Arabische landen heeft.

Donderdag verklaarde een onderzoeksteam van de VN dat de Syrische krijgsmacht mogelijk internationale wetten heeft geschonden bij het onderdrukken van de protesten. Het leger zou executies hebben uitgevoerd, gevangenen hebben gemarteld en het gemunt hebben op kinderen van leden van de oppositiebeweging. Het team adviseerde de Veiligheidsraad de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof. Misdaden tegen de menselijkheid worden na genocide beschouwd als de zwaarste schending van de internationale mensenrechten.

In Syrië gingen vandaag, mede vanwege de baanbrekende ontwikkelingen in Libië, weer duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het regime van Assad. Betogers scandeerden leuzen als “Gaddafi is gevlogen, Bashar jij bent de volgende!” De Verenigde Naties meldden eerder vandaag dat het totaal aantal doden sinds de opstand in Syrië begon nu is opgelopen tot circa 2200.

    • Pim van den Dool