Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaans OM trekt aanklachten tegen Strauss-Kahn in

Kamermeisje Nafissatou Diallo (links) vanavond met haar advocaat Kenneth Thompson bij het kantoor van de officier van justitie in New York. Foto AFP / Timothy A. Clary

De aanklagers in New York hebben de rechter vanavond verzocht de aanklachten tegen Dominique Strauss-Kahn, waaronder verkrachting, in te trekken. Dat is vanavond bekend gemaakt.

‘Kamermeisje’ Nafissatou Diallo beschuldigde Strauss-Kahn in mei van misbruik en poging tot verkrachting. Haar advocaat zei gisteren al te verwachten dat het Openbaar Ministerie de aanklachten tegen de voormalig IMF-topman ging intrekken.

De volgende zitting in de zaak staat voor morgen op het programma. De verwachting is dat de rechter het verzoek van justitie om de aanklachten in te trekken honoreert. Een strafzaak tegen Strauss-Kahn is daarmee van de baan. Diallo zou er nog voor kunnen kiezen een civiele procedure tegen de Fransman te beginnen.

De advocaat, Kenneth Thompson, bracht eerder vanavond een kort bezoek aan het kantoor van de officier van justitie in New York. Na afloop zei hij dat het OM zijn cliënte het recht tot een gang naar de rechter ontzegd heeft. Hij hield vol dat Diallo door Strauss-Kahn is verkracht.

In juni werd al bekend dat het OM twijfelde aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje Nafissatou Diallo. De getuigenis van de vrouw zou inconsistent zijn. Daarnaast zou ze gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland Guinee. Het huisarrest van Dominique Strauss-Kahn werd vorige maand al opgeheven.