All Cops Are Bastards nu toch wel weer strafbaar

Tijdens een demonstratie tegen bezuinigingen van de Britse regering spuit een demonstrant de afkorting ACAB op een politievoertuig. Foto AFP / Carl Court

De saga over de strafbaarheid van het dragen van de afkorting ACAB (All Cops Are Bastards) duurt voort. De politierechter in Utrecht veroordeelde vandaag een 24-jarige man voor onder meer het tonen van een ACAB-tatoeage. Het gerechtshof in Den Haag besloot in mei nog dat het dragen van de afkorting geen beledigend karakter heeft.

De 24-jarige man uit Rhenen kreeg vanochtend een werkstraf van tachtig uur voor schuldheling, het bezit van een boksbeugel en het tonen van een ACAB-tatoeage op zijn buik. Hij trok zijn T-shirt in juli vorig jaar omhoog, keek een agent aan en wees op de tatoeage op zijn buik.

In 2007 was ACAB ‘niet algemeen bekend’

In een eerdere langslepende zaak rondom All Cops Are Bastards werd een man uit Goes uiteindelijk vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van een agent. Hij liep in 2007 rond met een jas met de opdruk ACAB. De politierechter sprak hem vrij, waarna het OM in beroep ging.

Hierop werd hij veroordeeld tot een boete van 200 euro. Maar de Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof omdat niet goed was onderbouwd dat de afkorting algemeen bekend is. Justitie had vooral op Google naar de afkorting gezocht. Het hof sprak de man uiteindelijk vrij.

Agent en verdachte wisten wat afkorting betekent

In de zaak van vandaag oordeelde de rechter dat een afkorting niet algemeen bekend hoeft te zijn om beledigend te worden geacht. Het gaat er volgens hem om dat de agent en de verdachte allebei wisten wat de afkorting betekent. Ook speelt mee dat een getuige op dat moment ook wist waar de afkorting voor staat en de agent waarschuwde. ACAB wordt tegenwoordig ook wel gespeld als ’1312’ naar de positie van de letters in het alfabet.

Meer over de worsteling van het OM met de beboeting van belediging op het blog Recht en Bestuur. Eerder schreef juridisch redacteur Folkert Jensma daar al over de ACAB-zaak.