Aboutaleb kritisch over zelf betalen politie-inzet

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) ziet niets in het plan om organisatoren van grote evenementen zelf te laten betalen voor politie-inzet. Dat blijkt uit een brief van Aboutaleb aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Na de zomer zal Opstelten een wetsvoorstel aan de ministerraad voorleggen, zoals is aangekondigd in het regeerakkoord. Volgens Aboutaleb zijn verschillende taken van de politie al overgeheveld naar de organisatoren van evenementen. ‘Daarmee hebben zij de kosten voor het organiseren van een evenement al flink zien stijgen’, schrijft hij. ‘Het is niet redelijk te veronderstellen dat met behulp van het wetsvoorstel er meer inkomsten via de organisator verkregen worden.’ Aboutaleb vindt handhaving van de openbare orde een kerntaak van de overheid. De kosten voor politie-inzet mogen daarom niet bij de organisator in rekening mogen worden gebracht. (Novum)