Abbas stelt Palestijnse verkiezingen voor derde keer uit

Abbas vorige week op een persconferentie in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Foto Reuters / Dado Ruvic

De gemeenteraadsverkiezingen in de Palestijnse gebieden zijn voor de derde keer opgeschort. De Palestijnse president Abbas besloot vandaag de verkiezingen, die gepland stonden voor 22 oktober, uit te stellen. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

In een verklaring zei Abbas dat hij er zeker van wil zijn dat de verkiezingen plaatsvinden op zowel de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook, waar Hamas aan de macht is. “We hebben besloten de gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen totdat de omstandigheden verbeterd zijn”, aldus Abbas. De vorige keer dat de verkiezingen werden uitgesteld gaf Abbas een vergelijkbare reden op.

Ondertussen zijn de overhandelingen over een verzoeningsovereenkomst tussen de Fatah-partij van Abbas en Hamas stil komen te liggen. Een functionaris van Hamas verklaarde dat er pas verkiezingen worden gehouden als de verzoening tussen de twee partijen een feit is. “We hebben in de Caïro-overeenkomst (over de verzoening, red.) afgesproken dat alle verkiezingen, parlements- en gemeenteraadsverkiezingen, worden gehouden ná de vorming van een regering”, aldus de functionaris. “We zijn blij met het besluit van Abbas om ze uit te stellen.”

Analisten denken dat Abbas de verkiezingen heeft uitgesteld uit vrees dat zijn partij grote verliezen lijdt. De gemeenteraadsverkiezingen vormen een eerste indicatie van de populariteit van de beide partijen. Het zouden de eerste verkiezingen zijn in de Palestijnse gebieden sinds 2006, toen Hamas Fatah versloeg.

    • Pim van den Dool