Zoon Gaddafi, Seif al-Islam gevangengenomen - ICC bevestigt arrestatie

Seif al-Islam tijdens een interview met Reuters in maart. Foto Reuters / Chris Helgren

Seif al-Islam, een van Moammar Gaddafi’s zonen, is gevangengenomen. Dat meldt de regering van de rebellen in Libië, de Nationale Overgangsraad. Tegenover onder meer Al Jazeera, AP en Sky News is door de raad bevestigd dat Gaddafi’s tweede zoon is gevangengenomen.

“Ons is bevestigd dat onze jongens Seif al-Islam hebben gevangengenomen. We hebben ze geïnstrueerd hem goed te behandelen zodat hij vervolgd kan worden”- Mustafa Abdel Jalil, Nationale Overgangsraad.

Seif al-Islam acteerde sinds de opstand veelvuldig als PR-man van het regime van zijn vader. Hij werd gezien als mogelijk opvolger van Moammar Gaddafi en was politiek actief namens de regering van Libië.

Update 1.50 uur De arrestatie van Seif al-Islam wordt door het Internationale Gerechtshof (ICC) bevestigd. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo zegt tegen Reuters dat het ICC van meerdere betrouwbare bronnen heeft vernomen dat Seif daadwerkelijk is opgepakt.

Tegen Seif al-Islam loopt een aanklacht van het ICC, en Moreno-Ocampo onderstreept daarom het belang van zijn arrestatie. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

    • Jules Seegers