‘Zeker elf doden bij dubbele zelfmoordaanslag in zuid-Jemen’

Een Jemenitische soldaat leest de Koran, afgelopen vrijdag gefotografeerd in hoofdstad Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

Bij twee zelfmoordaanslagen in twee dorpen in het zuiden van Jemen zijn afgelopen nacht zeker elf doden gevallen. De aanslagen vonden gelijktijdig plaats en zijn vermoedelijk het werk van Al-Qaeda.

Over het precieze dodental bij de aanslagen bestaat nog onduidelijkheid. Persbureau AFP meldt op basis van tribale bronnen dat er elf doden zijn gevallen, terwijl Reuters op basis van hun bronnen spreekt over minstens veertien. Naast de doden vielen bij de aanslagen tientallen gewonden.

De twee aanslagen vonden plaats in de zuidelijke provincie Abyan (kaart), waarvan hoofdstad Zinjibar sinds eind mei in handen is van Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland. De aanslagen, in de dorpen Moudia en Arkoub, waren vermoedelijk gericht tegen regeringsgezinde stamhoofden die loyaal zijn aan zittend president Ali Abdullah Saleh. Een belangrijke stamleider, sjeik Abu Bakr Achal, kwam bij een van de aanslagen om het leven.

Stammen in het zuiden van Jemen proberen zich al maanden te verdedigen tegen het oprukkende Al-Qaeda, dat door de massale volksopstand tegen de regering van Saleh steeds meer bewegingsvrijheid heeft. Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland is een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda en wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.

    • Pim van den Dool