Slag om Tripoli gaat door - nacht vol explosies en schotenwisselingen

Duizenden inwoners van Benghazi, de rebellenhoofdstad in het oosten van Libië, vierden vannacht het begin van de slag om Tripoli. Foto AP / Alexandre Meneghini

De Libische hoofdstad Tripoli is de afgelopen nachtelijke uren, net als gisteravond laat, opgeschrikt door een grote hoeveelheid explosies en schoten. De NAVO zou samen met de opstandelingen gecoördineerde acties uitvoeren tegen Gaddafi’s regime.

Het Amerikaanse NBC News maakte even voor vijf uur vannacht melding van vier nieuwe explosies in Tripoli. Eerder in de nacht vertelde een ooggetuige aan de Arabische zender Al Arabiya dat hij hevige vuurgevechten had gehoord in de buurt van Gaddafi’s compound. Een woordvoerder van de rebellen zei tegen Al Jazeera ook dat de opstandelingen de verblijfplaats van Gaddafi aan het naderen zijn.

Hoewel de rebellen flinke vorderingen rondom Tripoli maken, stuiten ze nog voortdurend op grootschalig verzet van Gaddafi’s troepen. Zo zouden gevechten om de controle over de belangrijke luchtmachtbasis Mitiga, gelegen in de voorstad Tajoura, tot vanochtend in de vroege uren zijn doorgegaan. Bij de gevechten daar en elders rond Tripoli zijn volgens de opstandelingen een onbekend aantal rebellen gedood.

De opstandelingen werken gedurende de belegering van Tripoli samen met de NAVO, die vannacht weer hevige bombardementen in en rond de hoofdstad uitvoerde. Vanochtend vroeg zouden de rebellen aan het wachten zijn op versterkingen om de slag om Tripoli voort te zetten. De opstandelingen hadden halverwege de nacht een aantal gebieden in en rondom de hoofdstad onder controle, aldus de Libische activist Bashir Sewehli tegen Al Jazeera.

Tegenslag voor rebellen bij oostelijke oliestad Brega

Hoewel de Libische opstandelingen in de omgeving van Tripoli verder zijn dan ooit, meldden zij gisteravond elders in het land een tegenslag. De rebellen hebben zich naar eigen zeggen moeten terugtrekken uit het industriële deel van de strategische oliestad Brega, aan het oostfront van de strijd. Afgelopen vrijdag claimden de opstandelingen nog de oliehaven in het gebied op Gaddafi’s leger te hebben veroverd.

Meer goed nieuws voor de rebellen was er ook, want na de verovering van de westelijke stad Zawiyah gisteren, die 50 kilometer ten westen van Tripoli ligt, zou ook de stad Zlitan, die 140 kilometer ten oosten van de hoofdstad ligt, na twee maanden vechten veroverd zijn. De claims van de rebellen zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

    • Pim van den Dool