‘Rebellen nu nog maar 3 kilometer van centrum Tripoli’

Rebellen liepen eerder vandaag bij Maia - 25 km ten westen van Tripoli - langs een wegwijzer met daarop van boven naar onder de hoofdstad, Zhrah en Benghazi. Foto Reuters / Bob Strong

De anti-regimerebellen in Libië zijn tot op 3 kilometer van het centrum van Tripoli gekomen. De strijdkrachten die Moammar Gaddafi willen verdrijven reden de hoofdstad vanuit het westen binnen.

Update 23.27 uur: Waar eerder nog door Sky gemeld werd dat de rebellen op 8 kilometer van het centrum zaten, weet persbureau AP nu dat ze er nog maar 3 kilometer van verwijderd zijn.

Sky heeft een verslaggever ter plaatse die per telefoon vertelde hoe de troepen Tripoli binnenkwamen. Ze werden, zoals eerder vanavond in de voorstad Janzour, onthaald door massaal toestromende en juichende inwoners. Sky kon bevestigen dat ook hier geen enkel spoor van verzet van troepen loyaal aan Gaddafi te bespeuren viel.

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Correspondent: Rebel convoy now only 8km from centre of Tripoli

Op livebeelden van Sky was volgens Reuters te zien hoe de menigte vreugdeschoten loste en leuzen scandeerde als “God is de grootste”. Kinderen vierden feest terwijl de trucks met rebellen voort maakte richting het stadscentrum.

In zijn toespraak eerder vandaag riep Gaddafi de Libiërs nog op te komen helpen om de hoofdstad te verdedigen. “Als we niets doen, ben ik bang dat Tripoli zal branden. Er zal geen voedsel, water, elektriciteit of vrijheid meer zijn.”

Verovering Zawiyah lijkt sleutel

De verovering van Zawiyah eerder deze week lijkt cruciaal te zijn geweest voor de opmars van de rebellen. Wekenlang zaten ze in de bergen van Nafusa terwijl Misrata het bolwerk in het westen was en Benghazi in het oosten. Vanuit Zawiyah, waar Gaddafi zijn laatste olieraffinaderij verloor, begon gisteren een offensief.

Vanochtend vroeg vertrokken oppositionele strijdkrachten ervandaan richting Tripoli. Gesteund door intensieve luchtaanvallen van de NAVO is de opmars vandaag van ongekende proporties ten opzichte van de vorderingen eerder deze maand.

‘Tientallen kilometers terrein gewonnen, morgen aanval op Tripoli’

Correspondent voor NRC Handelsblad Thomas Erdbrink gaf vroeg op de avond vanuit een rebellenkonvooi commentaar voor de NOS op de gebeurtenissen van vandaag. De opstandelingen maken enorme progressie in hun zucht het bolwerk van Moammar Gaddafi te bereiken.

Eerder vanavond sprak de Libische leider voor de tweede keer vandaag op de staatszender. Gaddafi blijft optimistisch en zei in de stad te blijven en deze te verdedigen “tot de laatste druppel bloed”.

    • Jules Seegers