Rebellen: heel Tripoli onder controle, behalve bunker Gaddafi

Libyan rebel fighters ride through the town of Maia celebrating after advancing to the outskirts of Tripoli, August 21, 2011. REUTERS/Bob Strong (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CONFLICT MILITARY IMAGES OF THE DAY) Libische opstandelingen, op weg naar Tripoli, eerder vandaag. Foto Reuters / Bob Strong

De rebellen zeggen nu heel de Libische hoofdstad Tripoli in handen te hebben, behalve de bunker waar Gaddafi zich in zou schuilhouden. Bij het binnentrekken van de stad zijn drie zonen van de Libische leider gearresteerd. De oudste, Mohammed, gaf zichzelf over.

Ook een hoge functionaris van de militaire eenheid die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Moammar Gaddafi heeft zich overgegeven in Tripoli. Hij zou zich bij de revolutie hebben gevoegd en zijn soldaten hebben bevolen de wapens neer te leggen.

Door de overgave van die eenheid, werd de deur naar Tripoli voor de rebellen in feite geopend. De rebellen konden zo de stad intrekken zonder noemenswaardige tegenstand.

Inmiddels zijn de straten van Tripoli, inclusief het centrale Groene Plein, overgenomen door een feestvierende menigte. Volgens een correspondent van Al Jazeera zijn in sommige delen van de stad nog wel gevechten en bevinden zich her en der nog scherpschutters. Maar op het Groene Plein wordt massaal uit vreugde in de lucht geschoten en worden groene vlaggen, de huidige vlag van Libië, verscheurd.

NAVO: regime brokkelt af

Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, heeft in een verklaring gemeld dat het regime van Gaddafi ‘afbrokkelt’:

“The Qadhafi regime is clearly crumbling. The sooner Qadhafi realises that he cannot win the battle against his own people, the better -- so that the Libyan people can be spared further bloodshed and suffering.” - Anders Fogh Rasmussen

Volg de laatste ontwikkelingen in Tripoli in ons liveblog.

    • Peter van der Ploeg