Rebellen bemachtigen belangrijke legerbasis Tripoli - duizenden rukken op

Rebellen rukken op richting Tripoli nadat ze vandaag voorbij een checkpoint bij het stadje Azizah kwamen. Foto Reuters / Bob Strong

De opstandelingen in Libië hebben een belangrijke militaire basis in handen die Moammar Gaddafi’s bolwerk Tripoli moest verdedigen. Het gaat om de basis van de Khamis Brigade die ruim 20 kilometer ten westen van de hoofdstad ligt.

Persbureau AP meldt dat Gaddafi’s troepen de basis ontvluchtten na een kort vuurgevecht met rebellen. De Brigade staat onder leiding van Gaddafi’s 27-jarige zoon Khamis en moet een van ’s lands best getrainde en uitgeruste eenheden zijn.

Volgens een AP-verslaggever ter plaatse vierden honderden rebellen het bemachtigen van de basis. Ze namen er grote hoeveelheden wapens in en verlieten het terrein uiteindelijk in trucks volgeladen met munitie, granaten en mortieren.

Volgens Reuters hebben tweehonderd opstandelingen Tripoli aan de noordkant bereikt. Ze zouden per boot vanuit Misrata zijn aangekomen. Op de luchtmachtbasis Mitiga, in Tripoli’s Tajoura district, zou hevig worden gevochten. Gaddafi’s Tripoli wordt aan de west- en zuidkant bedreigd door oprukkende opstandelingen die zich volgens diverse berichten op 10 tot 20 kilometer buiten het centrum zouden bevinden. In de hoofdstad zijn meerdere anti-Gaddafiprotesten gaande.

Update 18.33 uur: Een Reuters-correspondent meldt hevige vuurgevechten nabij een hotel in Tripoli waar buitenlandse media gestationeerd zijn. De verslaggever spreekt van “een uitbarsting van automatisch wapengekletter”.

Update 19.27 uur: Duizenden rebellen rukken ten westen van Tripoli op naar de hoofdstad. Ze bevinden zich op 25 kilometer afstand. (Reuters)

    • Jules Seegers