Gaddafi: ik blijf tot het einde - NAVO: er is geen frontlinie meer

Moammar Gaddafi was net als eerder vandaag via een audio-opname op de Libische staats-tv te horen. Foto Reuters / Mike Segar

Moammar Gaddafi is vroeg in de avond voor de tweede keer vandaag te horen geweest op de Libische staatstelevisie. Gaddafi zei dat hij de macht niet zal afstaan en dat hij zal zegevieren. De Libische leider beweerde “tot het einde” in Tripoli te blijven.

Op de audio-opname was tevens te horen dat Gaddafi vreest dat de hoofdstad “zal branden”. Hij riep de Libiërs op uit alle regio’s te komen om Tripoli te bevrijden van de rebellen. De leider beloofde wapens te faciliteren aan degenen die aan die oproep gehoor geven.

Gaddafi sprak een eerder gerucht tegen dat hij Libië ontvlucht zou zijn, aldus Al Jazeera. Hij zei in de stad te zijn, met zijn mensen, en daar samen te zullen vechten tot de laatste druppel bloed.

‘Geen traditionele frontlinie door dynamische situatie’

De NAVO zegt dat de ontwikkelingen in Libië elkaar nu zo snel opvolgen dat er van een traditionele frontlinie, “zoals we die in eerdere stadia hadden”, geen sprake meer is. Kolonel Roland Lavoie verklaart tegenover Al Jazeera dat de situatie zo dynamisch is dat het moeilijk is alle vorderingen van de anti-regimestrijd bij te houden. Het plannen van luchtaanvallen wordt hierdoor bemoeilijkt.

De voormalige rechterhand van Moammar Gaddafi, Abdel-Salam Jalloud, verwacht dat het nu niet langer dan tien dagen duurt voordat het regime valt. Jalloud was jarenlang de nummer 2 binnen Gaddafi’s regime maar nam deze week zijn toevlucht tot Italië. Hij maakte deel uit van de junta die Gaddafi in 1969 via een coup aan de macht bracht, maar raakte in de jaren ’90 uit de gratie.

Update 19.40 uur: De berichten over de door rebellen overgenomen legerbasis van Gaddafi’s zoon Khamis en de duizenden rebellen die op 25 kilometer van Tripoli naar de hoofdstad oprukken, komen nu bij elkaar. Reuters meldt via een verslaggever ter plaatse dat deze menigte onderweg kazernes veroverde op de Khamis Brigade; de hoogste elitetroepen van Gaddafi’s regime. Volgens AP stuitten ze verder in hun opmars vanuit het westen nog niet op tegenstand.

Update 20.16 uur: De rebellen zijn nu opgerukt tot aan Janzour, een voorstad van Tripoli. Terwijl de duisternis inviel werden zij begroet door inwoners langs de straatkanten die de vlag van de rebellenbeweging zwaaiden. (AP)

    • Jules Seegers