Libische rebellen naderen Tripoli - ‘Gaddafi ontvlucht hoofdstad’

Libische rebellen, gisteren gefotografeerd bij de stad Zawiyah, zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli. Foto AP / Giulio Petrocco

De Libische opstandelingen die vanuit het westen van het land opereren zeggen tot op 30 kilometer van Tripoli te zijn gekomen. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van bronnen in Tripoli dat Gaddafi de hoofdstad is ontvlucht.

DPA schrijft op gezag van “goed geïnformeerde kringen” in Tripoli dat Gaddafi met zijn familie richting de grens met Algerije is gevlucht. Hij zou daar nu verblijven en beschermd worden door leden van een loyale stam, de Al-Orban stam. Mogelijk zou Gaddafi de grens met Algerije willen oversteken. De Libische rebellen konden het bericht tegenover DPA niet bevestigen. Het wordt ook nog niet door andere, onafhankelijke bronnen bevestigd.

Een woordvoerder van de opstandelingen zei tegen persbureau AP dat zeshonderd rebellen vanochtend vanuit de recent veroverde westelijke stad Zawiyah richting het oostelijker gelegen Jedaim zijn getrokken. Ze zouden na het bereiken van de randen van Jedaim door troepen van Gaddafi beschoten zijn met raketten, mortieren en luchtafweergeschut.

Hoewel Jedaim nog niet onder controle van de rebellen is, hebben ze volgens een verslaggever van persbureau AFP wel een groot bos bos dat 24 kilometer ten westen van Tripoli veroverd. De verslaggever zegt in de buurt van het bos twee verbrande voertuigen van Gaddafi’s leger en vier gedode huurlingen te hebben gezien. Een rebellenwoordvoerder hoopt dat de opstandelingen vandaag nog Tripoli zullen bereiken.

In Tripoli zelf lijkt het rustig na explosieve avond en nacht

Hoewel er vroeg in de ochtend nog wel explosies en geweervuur werden gemeld, leek de situatie in Tripoli zelf vanochtend relatief rustig. Een verslaggever van persbureau AP zegt dat de stad “goeddeels stil” was later op de ochtend. Gisteravond en afgelopen nacht was dat wel anders, want toen werd de Libische hoofdstad opgeschrikt door een reeks bombardementen, explosies en schotenwisselingen. Gaddafi zelf verklaarde vannacht dat een aanval van “ratten” op Tripoli door zijn leger was afgeslagen.

    • Pim van den Dool