KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien en zware windstoten

In het hele land is er in de loop van de middag kans op stevige regen- en onweersbuien. In het midden van oosten van het land kunnen ook hagel en zware windstoten voorkomen. Daarvoor waarschuwt het KNMI.

Vanochtend trok op een aantal plaatsen in het land al een hevige onweersbui voorbij en vanmiddag neemt de kans op nieuwe regen- en onweersbuien verder toe. In midden- en oost-Nederland kunnen daarnaast hagelbuien en windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur optreden. In het zuidoosten komen mogelijk windstoten van 100 kilometer per uur voor. Het KNMI verwacht dat de zwaarste buien in het oosten en zuidoosten vallen. “De situatie is vrijwel zeker explosiever dan afgelopen donderdag, de dag van het drama op Pukkelpop”, zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza tegen persbureau Novum.

De verwachte onweersbuien worden veroorzaakt door de oplopende temperatuur. Die loopt op naar 23 graden bij de kust en op sommige plaatsen in het zuidoosten van het land kan het zelfs 29 graden worden. Aan het einde van de middag verwacht het KNMI dat de temperatuur weer wat daalt omdat er dan een koelere zeewind het land binnenstroomt.

    • Pim van den Dool