Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kim Jong-il in Rusland, nieuwe stap richting atoomoverleg

Kim Jong-il ontvangt een schilderij als welkom bij zijn aankomst in Novobureyskaya, in de Russische provincie Amur. Foto Reuters

Kim Jong-il heeft vandaag een Russische waterkrachtcentrale bezocht. Het is het eerste bezoek in negen jaar dat de Noord-Koreaanse leider brengt aan Rusland, een bondgenoot ten tijde van de Koude Oorlog.

Noord-Korea is erop gebrand het overleg rond zijn omstreden atoomprogramma te hervatten, meldt AP. Vorige maand deed een hoge delegatie uit Pyongyang al New York aan om nieuw leven te blazen in het Zeslandenoverleg, dat in december 2008 spaak liep. Eerder spraken gezanten uit Noord- en Zuid-Korea al in Indonesië met elkaar.

Kim is op uitnodiging Dmitri Medvedev in Rusland waar hij een rondreis door het oosten van het land. Hij arriveerde gisteren en heeft naar verwachting later deze week een onderhoud met de Russische president. Onderwerp van gesprek is dan onder andere nucleaire ontwapening.