Israël arresteert massaal leden Hamas, raketaanvallen gaan door

Dit huis in de zuid-Israëlische stad Beer Sheva werd gisteravond getroffen door een Gradraket vanuit Gaza. Foto AFP / Dudu Grushpan

Het Israëlische leger heeft de afgelopen nacht 120 leden van de Palestijnse fundamentalistisch-islamitische beweging Hamas opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Raketaanvallen vanuit Gaza op zuid-Israël gingen vannacht door.

Persbureau AFP meldt vanochtend op gezag van Palestijnse veiligheidsdiensten dat het Israëlische leger zich sinds gisteren in het zuiden van de Westoever manifesteerde en vannacht massaal tot het arresteren van Hamasleden overging. Israël acht Hamas verantwoordelijk voor alle raket- en mortieraanvallen die Palestijnse militanten vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook uitvoeren. Hamas zelf erkende gisteren zelf ook een aantal raketaanvallen te hebben uitgevoerd.

Nieuwe raketaanvallen treffen zuidelijke steden Ashkelon en Beer Sheva

Ondanks de grote hoeveelheid arrestaties op de Westoever werden ook vannacht en vanochtend vroeg weer raketten en mortieren afgevuurd op zuid-Israël. Zes raketten en een reeks mortieren vlogen vanochtend richting de stad Ashkelon (kaart). De Israëlische raketafweer wist drie raketten te onderscheppen. Ook in Beer Sheva, de stad waar gisteren een persoon kwam te overlijden na een raketaanval, vielen vanochtend weer een aantal raketten. Gewonden vielen er in beide plaatsen niet.

Door de aanhoudende raketbeschietingen zinspeelt het Israëlische leger op grootschaliger ingrijpen in de Gazastrook. Functionarissen van het ministerie van Defensie zeiden tegen The Jerusalem Post dat Israël niet geïnteresseerd is in een tweede Gazaoorlog, maar verzekerde de krant dat het leger krachtig op de voortgaande raketaanvallen zal reageren. Een grondoffensief is volgens de functionarissen niet uitgesloten.

    • Pim van den Dool