‘Hamas: milities Gaza bereid tot staakt-het-vuren’

Rook boven Gaza Stad nadat Israëlische aanvallen vandaag doorgingen. Foto AP / Majed Hamdan

Alle milities in Gaza zijn bereid tot een staakt-het-vuren dat een eind moet maken aan drie dagen van geweld. Dat heeft een functionaris van Hamas vanmiddag gezegd. De wapenstilstand moet vanavond nog zijn beslag krijgen.

Volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, heeft Egypte bemiddeld bij het staakt-het-vuren, aldus persbureau Novum. Egypte zou de milities hebben gezegd dat Israël alleen stopt met de luchtaanvallen als de Palestijnse groepen eerst hun beschietingen beëindigen. Veiligheidstroepen van Hamas zien toe op de wapenstilstand.

De regering van Israël wilde niet reageren op het bericht over de wapenstilstand. Hierdoor blijft het onduidelijk of het staakt-het-vuren er vanavond komt.

Eerder vandaag veroordeelde de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil El-Araby, de Israëlische aanvallen boven Gaza en in Egypte. Hij riep op tot een einde aan de vergeldingsacties voor de reeks terreuraanslagen in Israël van afgelopen donderdag. Die kostten tot nu toe aan vijftien mensen, onder wie Palestijnen en Egyptische agenten, het leven.

    • Jules Seegers