Gaddafi’s regime vraagt rebellen om onderhandelingen

Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim riep de rebellen vanmiddag op onderhandelingen met het regime van Gaddafi te beginnen. Foto AP / Dario Lopez-Mills

Nu de Libische opstandelingen steeds meer grip krijgen op het gebied rond hoofdstad Tripoli, dringt het regime van Gaddafi bij de rebellen aan op onderhandelingen. De regeringswoordvoerder zei zojuist dat een “vreedzame oplossing” voor de strijd nodig is.

Woordvoerder Moussa Ibrahim riep op een persconferentie in Tripoli alle partijen op aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om zo de politieke crisis in Libië te beëindigen. “Wij zijn klaar voor onderhandelingen en politieke verandering en willen vrede en rechtvaardigheid”, aldus Ibrahim.

Nu de rebellen de poorten van Tripoli lijken te hebben bereikt, voelt het regime van Gaddafi zich steeds meer in het nauw gedreven. Zo waarschuwde Ibrahim voor de opstandelingen, die volgens hem niet naar mensenrechten en democratie streven, maar naar “bloedvergieten en wraak”. Hij beweerde dat de opstandelingen de afgelopen dagen bij hun opmars naar Tripoli tientallen executies en verkrachtingen hebben uitgevoerd.

Ibrahim herhaalde op de persconferentie dat duizenden soldaten en inwoners van Tripoli klaar staan om de hoofdstad tegen de rebellen te verdedigen. Die wisten eerder vandaag verder op te rukken, nadat zij gisteravond en vannacht ook al in verschillende wijken in en rond de hoofdstad hadden gevochten met troepen van Gaddafi. Waar de Libische leider zelf verblijft is onduidelijk. Het Duitse persbureau DPA meldde vanochtend op basis van “goed ingevoerde kringen” in Tripoli dat hij naar de grens met Algerije is gevlucht. Dat bericht is niet bevestigd.

    • Pim van den Dool