Gaddafi feliciteert Libiërs met overwinning op ‘ratten’ in Tripoli

Gaddafi op een archieffoto uit december 2007, toen hij te gast was op een UNESCO-conferentie in Parijs. Foto Reuters / Jacky Naegelen

De belegerde Libische leider Gaddafi heeft de bevolking van Libië gefeliciteerd met het afslaan van een aanval van rebellen op hoofdstad Tripoli. Hij deed dat in een audioboodschap die vannacht op de staatstelevisie werd uitgezonden.

De boodschap van Gaddafi was niet vooraf opgenomen, want de dictator noemde de juiste datum en tijd in zijn telefonische toespraak. Hij zei blij te zijn met de overwinning van zijn leger op de “ratten” die Tripoli gisteravond zijn binnengedrongen, want de rebellen zijn volgens Gaddafi uit op “de vernietiging van het Libische volk”. Daarin zullen zij volgens de Libische leider niet slagen:

“Deze ratten werden vanavond aangevallen door de massa’s en we hebben ze geëlimineerd. [...] Ik weet dat er luchtbombardementen waren maar ons vuurwerk was luider dan de bommen van de vliegtuigen.”

In werkelijkheid gaat slag om Tripoli door

Hoewel Gaddafi een triomfantelijke toespraak gaf, maakten journalisten en inwoners vanuit Tripoli de hele nacht melding van nieuwe NAVO-luchtaanvallen, explosies en schotenwisselingen. De opstandelingen hadden halverwege de nacht een aantal gebieden in en rondom de hoofdstad onder controle, aldus de Libische activist Bashir Sewehli tegen Al Jazeera.

Een paar uur na de boodschap van zijn vader sprak ook Gaddafi’s zoon Saif al-Islam Gaddafi zich uit over de gevechten in Tripoli. Hij zei dat de opstand in Libië niet zal slagen:

“Je zult Libiërs nooit zien opgeven en de witte vlag zien hijsen, dat is onmogelijk. Dit is ons land en we zullen het nooit verlaten.”

Tunesië erkent rebellenraad als vertegenwoordiger Libische volk

Hoe strijdvaardig de Gaddafi’s ook klinken, aan het diplomatieke front kreeg het Libische regime vannacht een nieuwe tegenslag te verwerken. De regering van buurland Tunesië erkende namelijk de Libische rebellenregering in Benghazi als de wettige vertegenwoordiger van het Libische volk. Tunesië ondervindt zelf ook last van de strijd in Libië, want bijvoorbeeld gisteren nog vocht het Tunesische leger tegen een groep gewapende Libiërs die de grens waren overgestoken.

    • Pim van den Dool