Egypte ontevreden met Israëlische excuses voor dood agenten

Honderden Egyptenaren demonstreerden afgelopen nacht bij de Israëlische ambassade in Kairo. Foto AFP / Mohamed Hossam

De Egyptische regering is nog niet tevreden met de Israëlische spijtbetuiging over het doden van een aantal Egyptische agenten in de Sinaïwoestijn. Dat maakte de regering afgelopen nacht via het staatspersbureau bekend.

De Israëlische Defensieminister Ehud Barak zei gisteren dat het Israël spijt dat er vrijdag bij Israëlische vergeldingsacties voor de reeks terreuraanslagen in zuid-Israël van donderdag een aantal Egyptische agenten zijn omgekomen. Hij kondigde onder meer een gezamenlijk onderzoek met het Egyptische leger naar het incident aan. De Egyptische regering noemt dat onderzoek in een reactie “een fundamentele stap”.

Hoewel Egypte de aankondiging van het onderzoek positief vindt, beantwoordt de Israëlische boetedoening nog niet aan de woede van de Egyptische bevolking over het incident, aldus de regering. Zo wil Egypte dat er een deadline wordt afgesproken waarop de resultaten van het Israëlisch-Egyptische onderzoek moeten zijn gepresenteerd.

Boze Egyptenaren demonstreren bij Israëlische ambassade in Kairo

Uit woede over de door Israël gedode Egyptische agenten protesteerden honderden inwoners van Kairo gisteravond en afgelopen nacht bij de Israëlische ambassade in de Egyptische hoofdstad. Een demonstrant verbrandde volgens een ooggetuige de Israëlische vlag en verving deze onder luid gejuich door een Egyptische. Bij de anti-Israëlische betoging was veel oproerpolitie aanwezig, maar die kwam niet in actie.

    • Pim van den Dool