Zeven burgerdoden bij Turkse aanval op Koerdische rebellen

Oproerpolitie in het centrum van Istanbul probeert vanmiddag een pro-Koerdische demonstratie op te breken. Foto Reuters / Murad Sezer

Turkse gevechtspiloten hebben zeven burgers gedood in het noorden van buurland Irak. De aanval zou gericht zijn geweest op Koerdische rebellen. De Koerdische nieuwsdienst Firat spreekt nog van zes doden, maar tegenover Reuters meldt een lokale Iraakse functionaris zeven slachtoffers.

Firat, dat er goede banden op nahoudt met de opstandelingen, meldt dat een voertuig werd geraakt met daarin zes mensen die probeerden te vluchten voor de Turkse luchtaanvallen. Onder de doden zouden zich twee kinderen bevinden. De wagen zou getroffen zijn bij het dorp Golle in het Qandil gebergte.

Turkije voert sinds woensdag luchtaanvallen uit op doelen langs de grens met Irak waarvan wordt verdacht dat rebellen zich er ophouden. Het is het Turkse antwoord op toegenomen aanslagen van de Koerdische PKK-activisten waarbij sinds juli veertig soldaten werden gedood, meldt persbureau AP.

De Turkse overheid bevestigt drie dagen van luchtaanvallen sinds woensdag, maar de Koerden beweren dat ook gisteren en vandaag bombardementen zijn uitgevoerd door Turkse gevechtsvliegtuigen. Schuilplaatsen en wapendepots van de PKK zouden de doelen zijn en “het nodige” wordt gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.

Het zijn de eerste berichten over burgerdoden sinds de aanvallen woensdag begonnen. De PKK zegt dat slechts verlaten rebellenbases zijn geraakt en dat de aanvallen burgers en hun land schade berokkenen. De Koerdische rebellen vechten voor autonomie in het zuidoosten van Turkije.

    • Jules Seegers