Biden in China: de Verenigde Staten gaan nooit failliet

Biden vanochtend tijdens zijn toespraak op de Sichuan University in Changdu, China. AFP / Peter Parks

De Verenigde Staten zijn nog altijd met afstand de grootste en sterkste economie ter wereld en zullen nooit failliet gaan. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden vanochtend tijdens een toespraak in China.

Biden is in China om de samenwerking met de belangrijkste opkomende wereldmacht te intensiveren en de zorgen van China over de financiële positie van de VS weg te nemen. De regering in Beijing is bezorgd over Amerika’s financiën omdat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s recentelijk de kredietwaardigheid van de VS verlaagde. Dat is voor China van groot belang omdat de Chinezen in het bezit zijn van grote hoeveelheden Amerikaans schuldpapier.

In een speech op de universiteit van de zuidwestelijke stad Chengdu zei Biden dat China dankzij zijn grote investeringen in de VS juist veilig is. “Wij zijn nog steeds de beste keuze om in te investeren. Jullie zijn veilig”, aldus Biden. Hij riep de Chinezen op om meer Amerikaanse producten en diensten te kopen zodat de Amerikaanse economie kan groeien en de VS hun schulden kunnen afbouwen.

Biden spreekt zorgen uit over Noord-Korea en Iran

De Amerikaanse vicepresident sprak niet alleen over de economie en de Amerikaanse schuldenlast, maar sprak China ook aan op de nucleaire ambities van landen als Iran en Noord-Korea. “China en de VS delen vele gezamenlijke gevaren, doelen en verantwoordelijkheden”, zei Biden. Hij sprak ook nog in algemene termen over het belang van mensenrechten. “Vrijheid doet het volle potentieel van een volk ontluiken. Als vrijheid afwezig is, zal onrust woeden”, aldus de vicepresident.

    • Pim van den Dool