AZ in tweede helft langs NEC, Ajax ontsnapt aan verlies bij VVV

Ahmed Musa draait Daley Blind dol alvorens de 2-0 binnen te tikken.

AZ liet vanmiddag in eigen huis twee gezichten zien aan het thuispubliek. Na een magere eerste helft moesten de Nijmegenaren na rust vier doelpunten slikken: 4-0. Ajax leed onverwacht puntverlies bij VVV, dat thuis met 2-0 voorkwam. Maar dankzij twee treffers in twee minuten nam de landskampioen toch nog een punt mee naar huis.

In Alkmaar had het thuispubliek lang weinig te genieten. Maar na rust zag het een heel ander AZ de strijd aangaan met de gasten uit Nijmegen. Binnen tien minuten opende de zomeraankoop Jozy Altidore de score. Halverwege het tweede bedrijf verzilverde Rasmus Elm een strafschop en kreeg NEC’er Pavel Cmovs rood, waarna Altidore in de 73e minuut de 3-0 op het scorebord zette. Niklas Moisander tekende vijf minuten voor tijd voor de eindstand.

Ajax met de schrik vrij

In Venlo leek Ajax lange tijd weinig trek te hebben in het geven van een overtuigend optreden. Na rust leek gastheer VVV Venlo zich dan ook te realiseren dat er vandaag tegen de titelhouder wat te halen viel. Aanvaller Ahmed Musa bleek heel de middag al een plaag voor Ajax-verdediger Daley Blind en was kort na rust dan ook goed voor de 1-0.

Ook na de openingstreffer leek Ajax niet wakker en met nog een half uur te gaan stond de 2-0 prompt op het scorebord nadat wederom Musa toesloeg. Daarna duurde het acht minuten voor Theo Janssen enigszins orde op zaken stelde. Nog geen minuut na die 2-1 maakte spits Kolbeinn Sightorsson de hoge verwachtingen aan een Ajax-spits wederom waar: 2-2.

VVV-Ajax, de doelpunten:

szólj hozzá: VVV Venlo - Ajax 2:2

Ook Feyenoord morst punten

Eerder vanmiddag kwam Feyenoord al in actie. De Rotterdammers stonden voor aanvang met Ajax gedeeld eerste op de ranglijst, maar bij Heracles kwam de ploeg van trainer Ronald Koeman niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

    • Jules Seegers