Assad op tv: regime niet in gevaar, verkiezingen in februari

Tegenover zijn bevragers zet Assad een en ander uiteen over zijn plannen met Syrië tijdens het tv-interview zoals het vandaag werd uitgezonden op de Syrische staatszender SANA. Foto Reuters

Bashar al-Assad zei vanavond in een interview op de Syrische staatstelevisie dat zijn ordetroepen vorderingen maken in de strijd tegen de reeds vijf maanden durende opstand. De regering van de president loopt naar eigen zeggen niet het risico te vallen.

‘Geen zorgen’

Het was de vierde keer, en voor het eerst sinds 20 juni, dat Assad op televisie verscheen sinds de opstand tegen zijn regime halverwege maart begon. Hij herhaalde zijn plannen om hervormingen door te voeren in Syrië, een van de meest autoritaire staten in het Midden-Oosten.

De situatie in Syrië “mag er dan dreigend uitzien, in realiteit zijn we in staat ermee om te gaan”, aldus de president. Hij vond dat de onrust in Syrië “militanter” van aard was geworden in de afgelopen weken, maar zei zich “geen zorgen” te maken. “Ik ben vol vertrouwen dat we het in de hand houden.”

‘Interventie? Dan enorme repercussies’

Mochten andere landen denken aan militaire interventie in de situatie in zijn land, dan zullen “repercussies” volgen, dreigde Assad. “Welke actie dan ook zal enorme consequenties hebben die zij zich niet kunnen permitteren”, aldus Assad volgens Al Jazeera.

Een commissie zou bestuderen welke hervormingen nodig zijn en heeft daar zeker zes maanden werk aan, beweerde Assad. Een herhaling van eerdere toespraken die hij hield. De president, wiens familie al veertig jaar aan de macht is, verwacht dat er dan in februari 2012 parlementsverkiezingen zullen zijn, meldt Reuters. Hieraan zouden ook andere politieke groeperingen mee mogen doen dan Assads Baath-partij.

    • Jules Seegers