Arabische Liga wil einde aan Israëlische aanvallen boven Gaza

Palestijnen vervoeren een man naar het ziekenhuis die gisteren gewond raakte bij een Israëlische luchtaanval boven Gaza. Foto AFP / Mohammed Abed

De Arabische Liga wil dat de Verenigde Naties actie onderneemt om ervoor te zorgen dat de Israëlische luchtaanvallen boven de Gazastrook stoppen. Dat maakte de Liga vanmiddag bekend na een vergadering in Kairo.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil El-Araby, veroordeelde de Israëlische aanvallen boven Gaza en in Egypte. De vergeldingsacties voor de reeks terreuraanslagen in Israël van afgelopen donderdag kostten tot nu toe aan vijftien mensen, onder wie Palestijnen en Egyptische agenten, het leven.

El-Araby zei in een toelichting op de verklaring dat de Arabische Liga wil dat de Verenigde Naties maatregelen neemt die Israël dwingen de luchtaanvallen te stoppen. Welke maatregelen dat moeten zijn is onduidelijk. De Liga was vanmiddag in Kairo speciaal bijeen gekomen om de Israëlische acties in Gaza te bespreken.

In de verklaring repte de Arabische Liga met geen woord over de raket- en mortieraanvallen vanuit Gaza op het zuiden van Israël. Die gingen ook afgelopen nacht en vanochtend weer door. Alleen vandaag al werden vijftien raketten en mortieren op Israël afgevuurd. De Israëlische luchtmacht bombardeerde vanmiddag in reactie een raketinstallatie in het noorden van Gaza.

    • Pim van den Dool