Anti-Gaddafi protesten in Tripoli, NAVO bombardeert verblijfplaats

Tienduizenden in rebellenbolwerk Benghazi vieren wat zij noemen de 'eerste opstand' in Tripoli. Foto AFP / Gianluigi Guercia

NAVO-gevechtsvliegtuigen hebben vanmiddag een verblijfplaats van Moammar Gaddafi gebombardeerd. Het is onduidelijk of de Libische leider aanwezig was op de compound Bab al-Aziziya. In Tripoli breken grote Anti-Gaddafi betogingen uit.

Terwijl de leider een opstand in de hoofdstad, zijn laatste bolwerk, de kop probeert in te drukken blijft de NAVO-alliantie aanvallen, meldt Al Jazeera. In vier opstandelingengezinde wijken van Tripoli breken protesten tegen Gaddafi uit, aldus AP. Duizenden zouden de kogels van scherpschutters bovenop gebouwen trotseren, tekent het persbureau op uit monde van rebellen en inwoners.

In Tripoli zijn hevige vuurgevechten en diverse explosies te horen. Zogenoemde “slapende cellen” van de opstandelingen zouden in de hoofdstad in actie zijn gekomen. Van buiten de stad naderen “honderden” opstandelingen vanuit westelijke en zuidelijke hoek, meldt een verslaggever van AP die ter plaatse is.

Update 16.56 uur: Volgens de correspondent van Al Jazeera in Libië hebben de rebellen nu de “volledige controle” over de wijken Tajoraa, Suq al-Jumaa, Arada en al-Sabaa in Tripoli. Er wordt nog steeds gevochten in Ben Ashhour, Fashlom, and Zawiyat al-Dahmani.

    • Jules Seegers