Aboutaleb: evenementen niet laten opdraaien voor politie-inzet

Ahmed Aboutaleb zegt niets te zien in het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten om organisatoren van grote evenementen zelf te laten betalen voor politie-inzet. Een en ander zou blijken uit een brief van de burgemeester van Rotterdam aan Opstelten. Dit meldt persbureau Novum vanmiddag.

Volgens Aboutaleb (PvdA) zijn verschillende taken van de politie in de afgelopen jaren al overgeheveld naar de organisatoren van evenementen.

“Daarmee hebben zij de kosten voor het organiseren van een evenement al flink zien stijgen. Het is niet redelijk te veronderstellen dat met behulp van het wetsvoorstel er meer inkomsten via de organisator verkregen worden.”

Aboutaleb onderschrijft dat de kosten voor optreden van de politie niet bij de organisator in rekening morgen worden gebracht. Handhaving van de openbare orde is een kerntaak van de overheid, vindt hij.

Opstelten wil meer verantwoordelijkheid bij organisatoren neerleggen en zo politie-inzet bij evenementen terugdringen. De minister stelt daarom in een wetsvoorstel dat politiekosten voor incidentele, commerciële evenementen worden doorberekend aan de organisator.

    • Jules Seegers