Zij: 'Zeilen kan best spannend zijn'

Miriam Lelieveld en Wouter Dijkstra zijn vier jaar samen. Ze gaan, samen met zijn zoons, drie weken zeilen. De route: via België naar Frankrijk, en daarna het kanaal over naar Engeland.

Miriam Lelieveld (41), directiesecretaresse, heeft twee dochters (16 en 14) uit een eerdere relatie:

„Voor ik Wouter ontmoette, had ik al wel gezeild. Ik ging dan ook meteen graag met hem mee. Ik houd van de vrijheid van het zeilen. Het is rustgevend, en het geeft een lekker gevoel als je met z’n allen veilig aankomt in een haven. Want zeilen kan best spannend zijn.

„Je moet wel goede afspraken maken als je met zoveel mensen op een boot zit. Wie wanneer het badkamertje gebruikt, bijvoorbeeld. En je moet op elkaar kunnen vertrouwen, ook op je kinderen. Want als Wouter en ik aan het zeilen zijn, kunnen we als er iets gebeurt niet zomaar loslaten waar we mee bezig zijn. De kinderen moeten ook op elkaar passen. Gelukkig kunnen ze goed met elkaar opschieten. Het was wel even doorbijten toen vorig jaar alle kinderen zeeziek werden. En we nog vijf uur varen voor de boeg hadden.

„Wouter en ik betalen de vakantie fiftyfifty. Achteraf verrekenen we onze kosten. Niet op de cent nauwkeurig, maar gewoon ongeveer. We wonen sinds dit jaar samen, dus onze uitgaven zijn nu toch al meer verweven. De specifieke dingen, zoals entreegeld voor een museum, betaalt Wouter voor zijn eigen kinderen. Maar algemene zaken, zoals het liggeld, delen we.

„Natuurlijk moet je investeren in de boot, in het onderhoud daarvan, maar verder is zeilen net zo duur als kamperen. We gaan de helft van de vakantie uit eten, de andere helft koken we. Vorig jaar heeft Wouter mosselen geplukt, en hebben we makreel gevist. Uit eten hoeft van ons niet goedkoop te zijn, als het maar wel heel lekker is en de bediening vriendelijk.”

    • Anne Dohmen