wijn erbij

Harold Hamersma serveert bij duif een lachende Chinon.

De eerste keer dat ik kennismaakte met duif vergezeld door zijn favoriete wijntafelgenoot was bij Roger Souvereyns, toen hij nog zijn met twee Michelinsterren gelauwerde Scholteshof bestierde in het Belgische Stevoort. Dat moet al een tijd geleden zijn, want Souvereyns verkocht zijn restaurant in 2000. Maar die combinatie van Anjouduif met een rijpe, rode Chinon uit de Loire gemaakt van de cabernet franc ben ik tot op heden niet vergeten. Voor mij vormen deze druif en deze duif een klassiek een-tweetje.

Bovendien toont het ook weer eens haarfijn aan dat ‘buurtgenootjes’ het wel vaker samen goed kunnen vinden. Wie wijn kiest uit de streek waarin ook het gerecht zijn oorsprong kent, stelt zijn smaakpapillen maar zelden teleur. Nu we trouwens toch in de Loire zijn laat binnen dat kader Crotin de Chavignol, de verse geitenkaas uit de streek, dan toch vooral eens vergezellen door witte Sancerre.

Dit echter geheel terzijde, want de thuiskok heeft nu eenmaal de duif op de korrel. En ofschoon het in dit geval niet gaat om het borstvlees maar om paté, kunt u rustig rode Loire van of met veel cabernet franc in het vizier houden. Zoals bijvoorbeeld Bourgeuil, Saint-Nicolas-de Bourgeuil, Saumur-Champigny of Anjou (-Villages).

Vanwege prettige herinneringen houd ik het echter toch op een Chinon. Zo proefde ik onlangs Domaine de la Chapelle 2010 ‘Les Gravinières’. Een puur op fruit gemaakte rouge van bio-dynamist Philippe Pichard. Ik noteer bramen en frambozen, rijpe paprika, een zweempje verfrissend lichtgroen en sappigheid. En waar veel cabernet francs nog wel eens mopperig willen zijn, is dit een lachende Chinon. En de drinker die lacht mee. Helemaal als hij erachter komt dat dezelfde importeur ook Sancerre van Pierre Martin uit Chavignol verkoopt. De editie uit zijn Chavignol-wijngaarden is al uitverkocht, maar met zijn ‘Les Culs de Beaujeu’ 2009 is het minstens evengoed geitenkaas eten.

Domaine de la Chapelle 2010 ‘Les Gravinières’ Chinon 9,90 euro. Pierre Martin 2009 ‘Les Culs de Beaujeu’ Sancerre 17,50 euro. Bolomey Wijnimport, bolomey.nl

    • Harold Hamersma