Vertaalde vlieggrappen

Vliegtypes van Carlo Boszhard, Irene Moors, Chantal Janzen en Gordon. Dutch version of Come fly with me "Zie ze vliegen"

Zie ze vliegenRTL 4, 20.00 - 20.30 uur

Goedkoopair is de luchtvaartmaatschappij die altijd ‘goedkoopair’ is dan een ander. En het is een van de maatschappijen uit de nieuwe Nederlandse docu-comedy Zie ze vliegen, gebaseerd op het Britse Come fly with me, een serie van de makers van de satire Little Britain.

Carlo Boszhard en Irene Moors, succesvol met typetjes in De TV kantine, spelen samen met Gordon en Chantal Janzen veertig verschillende types die je doorgaans tegenkomt op een vliegveld. De camera volgt naast het personeel van Goedkoopair ook de betrouwbare maatschappij KNL en de Limburgse lowcost-maatschappij Fly Limburg. In de Britse variant, die iedere zondagavond op Nederland 3 te zien is, heten deze maatschappijen FlyLo, Our Lady Air en Great British Air.

Die Britse serie is vrijwel identiek aan die van Carlo en Irene; de grappen zijn hetzelfde en de typetjes lijken sprekend op elkaar. Check-in girls Melody en Keeley, twee ordinaire dames uit Liverpool, zijn Melanie (Carlo) en Kelly (Irene) uit Rotterdam. Precious, die de koffiebar runt, is de luie Surinaamse Priscilla in de Nederlandse variant.

In de eerste aflevering komen twee Japanse meisjes naar Nederland om hun grote idool Bartho Braat (Jeff Alberts in GTST) te ontmoeten, in de Engelse versie zijn ze fan van acteur Martin Clunes. De scène raakt, ondanks de letterlijke vertaling van grappen, personages en locatie, niet dezelfde komische snaar als in Come fly with me.

Voor rake humor moet je bij de Britten zijn. Wie alles wil begrijpen kijkt toch naar Zie ze vliegen, want de celebrities die zich aan de Britse incheckbalie melden zijn voor het Nederlandse publiek vaak onbekend.

Kris Derks

    • Kris Derks