Verlopen acteur speelt knap verlopen acteur

Jorge Sanz (l) als Jorge Sanz; flierefluiter teert op oude roem en drank.

Qué fue de Jorge Sanz?6 afl. van 40 minuten

Na Crematorio vorige week nog een Spaanse tv-serie in deze rubriek. Qué fue de Jorge Sanz? (Wat is er gebeurd met Jorge Sanz?) is een eigentijdse komedie, goochelend met realisme, waarin voormalig kindster Jorge Sanz zichzelf speelt als verlopen veertiger op zoek naar nieuw werk als acteur.

Qué fue de Jorge Sanz? schetst een hilarisch portret van een flierefluiter en een lamzak, die teert op oude roem. Het is ook een geslaagde satirische kijk op het leven van vergeten helden. Niemand wil Sanz in een film, zijn ex vraagt om geld dat hij verspeelt met poker en zijn laatste restjes trots worden vertrapt als hij schnabbelt: hij moet in een ridderkostuum vanaf een balkon de menigte – twintig toeschouwers – toespreken bij de opening van een dorpsfeest. Maar hij heeft het geld nodig.

Bij aanvang van de serie wordt Sanz wakker op de trap en dat is een patroon. Het stoute jongetje dat niet volwassen wil worden, slaapt zelden in zijn bed, maar gaat liggen waar de drank hem voert. In de worsteling met zijn tanende succes heeft hij een nieuwe manager genomen. Helaas komt deze vriend uit de kaasindustrie en hanteert hij dezelfde technieken als in zijn vorige baan.

Het quasirealisme van Qué fue de Jorge Sanz? krijgt een nieuwe laag als Sanz, die echt de gewezen steracteur is die hij speelt, een tv-rol krijgt aangeboden waarin hij zichzelf moet spelen: als een man met onverwachte superkrachten in een oud superheldenpak. In principe doet Sanz geen tv, maar de opgewonden regisseur ziet al voor zich wat dit voor Sanz kan betekenen: „Denk aan Tarantino en Travolta! Ik ben Tarantino!”

Sanz neemt wat het leven hem toewerpt: aandacht waar hij niets voor hoeft te doen en vrouwen die hem bewonderen om wie hij was: ‘Ik wil je niet beledigen, maar vroeger zag je er zó goed uit!’ Van zijn films krijgen we stukjes te zien – zo aanbiddelijk was hij. Helaas voor Sanz heeft hij vreemde dingen moeten ondergaan als jonge acteur: billenkoek van een wrede vader; een minnares die een zakdoek in zijn kont laat verdwijnen. De vrouwen die hij ontmoet willen maar al te graag hun tienerdromen laten uitkomen: met de echte Jorge Sanz!

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard