Vandaag start de loodzware Vuelta

Vandaag gaat de 66ste Ronde van Spanje in Benidorm van start. De Vuelta heeft maar liefst tien bergritten en gaat in de vierde etappe al bergop.

Na 33 jaar afwezigheid keert de Vuelta terug naar haar Baskische roots. De Vuelta werd tot 1979 georganiseerd door de Baskische krant El Correo. Sindsdien werd de onrustige regio gemeden, uit angst voor aanslagen van de ETA. De afscheidingsbeweging kondigde eerder aan het geweld af te zweren, waarmee de angst voor aanslagen werd weggenomen.

Onze sportredactie zet de kanshebbers op een rijtje.

Favorieten?
Favorieten zijn de Spanjaarden Igor Anton en Joaquím Rodriguez. Zij lieten de Tour schieten om ‘scherp’ te zijn in de Vuelta. De Italiaanse kanshebbers zijn Vincenzo Nibali en Michele Scarponi.

Afwezig?
Tourwinnaar Cadel Evans, Girowinnaar Alberto Contador, de gebroeders Schleck en Samuel Sánchez verschijnen niet aan de start.

Nederlanders?
In Benidorm staan dertien Nederlanders aan de start. Bij Rabobank rijden klimtalenten Steven Kruijswijk en Bauke Mollema hun tweede grote ronde van het jaar. Kruijswijk werd in de Giro negende.

Bij Vacansoleil is het uitkijken naar Nederlands kampioen Pim Ligthart. Voor de 23-jarige ex-baanrenner is het zijn debuut in een grote ronde. Voor Karsten Kroon is de Vuelta een kans zijn seizoen te redden. De BMC-renner werd gehinderd door blessures.

    • Marije Willems