Tunesisch leger vecht tegen Libische infiltranten - minister Libië keert niet terug

Members of the Libyan community in Tunisia hoist a Kingdom of Libya flag at the Libyan embassy in Tunis August 19, 2011. REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: POLITICS CONFLICT) Leden van de Libische gemeenschap in Tunesië heisen de Libische vlag bij de Libische ambassade in Tunis. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Tunesische strijdkrachten hebben de hele nacht gevochten tegen een groep gewapende Libiërs die waren geïnfiltreerd in Tunesië. Dat melden Tunesische veiligheidsdiensten vanmiddag.

Volgens één van de veiligheidsbronnen reed de groep bewapend rond in voertuigen en werden zij vrijdagnacht onderschept in de woestijn. De gevechten, die vandaag werden voortgezet, hebben meerdere slachtoffers veroorzaakt.

Een militaire bron bevestigt dat de gewapende mannen Libiërs waren. Hij zei niet of het aanhangers van de Libische leider Gaddafi of rebellen waren die vechten om hem ten val te brengen. Een Tunesische militaire helikopter is vanochtend neergestort in het grensgebied, waarbij de piloot en co-piloot om het leven kwamen. De bron kon niet zeggen of de crash kon worden toegeschreven aan een mechanisch defect of in verband stond met de gevechten met de infiltranten.

Het Tunesische leger heeft haar aanwezigheid inmiddels versterkt en haar activiteiten geïntensiveerd in het grensgebied in de afgelopen dagen.

De Libische rebellen hebben afgelopen week veel vooruitgang geboekt door strategische doelen in te nemen. Ze zijn erin geslaagd belangrijke aanvoerroutes naar de hoofdstad Tripoli af te snijden.

Libische minister keert niet terug

De Libische minister van Olie, Omran Abukraa, zou zich tegen Gaddafi hebben gekeerd. Hij verblijft nog steeds in Tunesië en is nog niet teruggekeerd naar Libië. Dat meldde een Tunesische overheidsbron vanmiddag. Na een reis naar Italië kwam hij aan in Tunesië. Abukraa vertegenwoordigde Libië bij de laatste OPEC-top in juni, nadat zijn voorganger Shokri Ghanem afstand deed van Gaddafi’s regime en overliep naar de opstandelingen.

Eerder vandaag
maakte de rebellenbeweging bekend dat de Libische oud-premier Abdel Salam Jalloud is overgelopen naar de opstandelingen. Jalloud hielp Gaddafi in 1969 aan de macht te komen. Dat regeringsfunctionarissen overstappen uit het Libische regime wijst erop dat Gaddafi aan terrein verliest.

    • Marije Willems