Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

'Troubadour zijn'

Het zomergevoel van singer-songwriter Otto Wichers (29), alias Lucky Fonz III.

„Deze zomer treed ik twee keer op op Vlieland. Ik heb daar vroeger jarenlang als schoonmaker op de camping gewerkt, en woonde er dan iedere zomer een paar maanden in mijn tent. Als ik daar met de boot aankom, voelt het altijd alsof ik op reis ben geweest en thuiskom. Dat is uitzonderlijk, want ik weet nooit goed wat de norm is voor je thuis voelen. Ik kan in mijn eigen appartement in Amsterdam in de huiskamer zitten en denken: wanneer mag ik nu weer naar huis? Ik ben liever op reis, als een moderne troubadour. Ik slaap in elk vreemd bed even lekker.

„Mijn werk is mijn leven. Een keer had ik met mezelf afgesproken dat ik een tijdje niet meer zou optreden, om tot rust te komen. Dat doe ik niet meer. Ik word er chagrijnig van, zoals andere mensen zouden worden als ze niet meer mochten douchen.

„De afgelopen jaren was ik in de zomer steeds aan het toeren op het zuidelijk halfrond, als het daar winter was. In Zuid-Afrika en in Australië. Ik heb meer winters dan zomers meegemaakt in mijn leven. Als je als muzikant werkt, vervagen de grenzen al snel. Tussen werkweek en weekend, tussen dag en nacht. En nu was ook de grens tussen zomer en winter nog verdwenen.

„Daarom ben ik vorig jaar bewust in Nederland gebleven, en heb ik hier mijn eerste Nederlandstalige album gemaakt. Het was lekker weer, en tussen de opnames door zaten we buiten. Dan merk ik weer hoe belangrijk zomer is. Op een terras zitten in de zon. Meer heb je niet nodig.”