thuiskoktips

Mosseldag

Voor wie niet te ver van Zeeland woont: vandaag wordt tot vanavond laat in Yerseke de traditionele jaarlijkse mosseldag gehouden, met veel mosselen proeven, nieuwe mosselcreaties van restaurateurs, meevaren op versierde mosselschepen enzovoorts. De dag wordt afgesloten met een vuurwerk bij de haven.

Vanaf station Kruininge rijdt een pendelbus naar Yerseke.

De eerste mosselen van het seizoen zijn al ongeveer een maand geleden weer aan land gebracht. Mosselvissers en -kenners spreken over mosselen als over nieuwe haring. Vorig jaar waren de mosselvissers uitgesproken opgetogen over de mosselen die toen heel groot en heel vroeg waren, maar ook dit jaar mogen ze niet klagen.

Tafelmanieren

Een pleidooi voor kluiven en slurpen als het zo uitkomt, betekent natuurlijk niet dat iedereen maar met zijn handen door het eten moet gaan graven, of smakkend en kliederend aan tafel moet zitten. Veel mensen knappen geweldig af op mensen die er andere tafelmanieren op nahouden dan zijzelf. Er zijn natuurlijk ook vele tafelmanieren die uitsluitend uitgevonden lijken om elkaar de maat te nemen, zoals de nieuwe regel dat je spaghetti nóóit met een lepel erbij mag eten – ik hoorde een vrouw zelfs eens zeggen dat ze ‘over haar nek’ ging als ze een man zijn spaghetti zag snijden. Dat lijkt hysterisch, maar evenzo goed: menig etentje en zelfs ontluikende romances zijn bedorven doordat de vriend in spe zijn arm beschermend rond zijn bord legde, zijn mond naar het eten bracht in plaats van andersom, of eigeel in zijn snor smeerde.

Kluiven moet spaarzaam worden ingezet! En beheerst!

Wie meer over moderne tafelmanieren wil weten raadplege een etiquette-boek, zoals bijvoorbeeld Beatrijs Ritsema’s Het grote etiquetteboek, waarin de vraag beantwoord wordt: mag ik de tafelmanieren van mijn vriend corrigeren. (Antwoord: ja, dat moet zelfs.)

Levend erfgoed

Op zondag 28 augustus wordt in Brabant een dag van het levend erfgoed gehouden: 400 dieren van 70 zeldzame rassen worden daar vertoond.

Behalve dat u de dieren kunt zien, horen en voelen, kunt u ze op de Nationale Dag van het Levend Erfgoed ook proeven op het ZeldzaamLEKKERplein. „Zeldzame rassen hebben namelijk ook zeldzame culinaire eigenschappen” meldt de organisatie. Het gaat natuurlijk niet alleen om de dieren zelf, maar ook om hun eieren, melk, de daarvan gemaakte kaas en dergelijke, producten die vaak streekgebonden zijn.

Het opeten van de zeldzame dieren is bedoeld om ze voor uitsterven te behoeden: hoe meer men ervan proeft, hoe meer vraag ernaar zal komen, hoe minder ze uit zullen sterven is de gedachte.

De dag wordt van 10 tot 17 uur gehouden op landgoed Velder te Liempde. Meer informatie:

dagvanhetlevenderfgoed.nl