Tegenaanval van Gaddafi's troepen

Het Libische leger is gisteren een grote tegenaanval begonnen in de omgeving van de strategische stad Zawiyah. Eerder deze week veroverden rebellen de olieraffinaderij in de stad, zo’n dertig kilometer ten westen van Tripoli. De raffinaderij is van groot belang voor de bevoorrading van de hoofdstad.

Volgens ooggetuigen bestoken Gaddafi’s troepen de rebellen met raketten en mortieren. Verschillende gebouwen in de stad zouden in brand staan. Maar het leger is verzwakt door de voortdurende NAVO-bombardementen. De tegenaanval laat zien dat het bewind op dit moment niet van plan is zich neer te leggen bij een nederlaag en dat Tripoli zwaar bevochten zal moeten worden.

De IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, wil de komende dagen „grote aantallen” Egyptenaren en andere buitenlanders, onder wie een aantal journalisten, uit Tripoli evacueren. Woordvoerder Jemini Pandya riep donoren op om geld beschikbaar te stellen. De weg tussen Tripoli en Tunesië kan niet langer gebruikt worden voor een evacuatie. „We onderzoeken alle mogelijkheden, maar het zal vermoedelijk via zee moeten”, aldus Pandya.

Rebellen hebben gisteren gemeld dat ze de stad Zlitan hebben veroverd. Daarbij zouden 31 van hen zijn omgekomen, en meer dan honderd gewond geraakt. Dit bericht kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Zlitan, waar de afgelopen weken zwaar werd gevochten, is een van de laatste obstakels tussen Tripoli en het oostelijker gelegen stad Misrata.

De Amerikaanse nieuwszender NBC meldde gisteren, op gezag van anonieme bronnen bij Amerikaanse veiligheidsdiensten, dat Gaddafi plannen maakt om met zijn familie het land te ontvluchten, mogelijk naar Tunesië. Bij NAVO-aanvallen zouden de laatste dagen familieleden en getrouwen van de Libische leider zijn omgekomen. (Reuters, AP)