Suu Kyi ‘blij en tevreden’ na ontmoeting met president Birma

Suu Kyi vandaag na haar bezoek aan een economisch evenement in de Birmese hoofdstad Rangoon. Foto AFP / Soe Than Win

De aanvoerder van de democratiebeweging in Birma, Aung San Suu Kyi, kijkt “blij en tevreden” terug op haar ontmoeting met de president van het land. Dat zei ze vanmiddag na een bezoek aan een evenement in hoofdstad Rangoon.

Suu Kyi sprak gisteren met Thein Sein, de president van Birma sinds maart van dit jaar. Het was haar hoogste contact met een lid van de Birmese junta sinds het opheffen van haar huisarrest in november vorig jaar. Het plaatsvinden van de ontmoeting doet de hoop bij mensenrechtenactivisten stijgen dat de junta meer ruimte wil bieden aan politieke oppositie.

Een woordvoerder van Suu Kyi zei vanmiddag tegen persbureau AP dat zij hoopt en gelooft dat “meer begrip” zal komen tussen de junta en haar oppositiebeweging, die al decennia strijd voor democratisering van Birma. Suu Kyi heeft voor die strijd een hoge prijs moeten betalen: ze had 15 van de afgelopen 22 jaar huisarrest omdat ze een bedreiging zou vormen voor de staatsveiligheid.

Het regime zelf uitte zich vandaag via de door de staat gecontroleerde kranten ook positief over de ontmoeting. Suu Kyi en Thein Sein hebben “eerlijke en vriendelijke discussies” gevoerd om “manieren en mogelijkheden van samenwerking” te vinden, aldus de staatskranten. De EU verwelkomde vanmiddag de toenadering tussen Suu Kyi en het regime. In een verklaring noemde de EU de ontmoeting een “positieve eerste stap”.

    • Pim van den Dool