‘Spanje zet moslim gevangen die drinkwater wilde vergiftigen’

Een Spaanse rechter heeft vanmiddag een Marokkaanse moslim gevangen gezet die volgens de rechtbank het watersysteem in het land wilde vergiftigen. Dat zou hij op een jihadistische website hebben aangekondigd.

De Marokkaan werd woensdag al gearresteerd wegens het rekruteren en trainen van moslims op het internet voor Al-Qaeda. Uit de uitspraak van de rechter van vandaag blijkt dat de man ook verdacht wordt van het beramen van een aanval op waterleidingen in Spanje. Hij zou op een jihadistische website het “uitdrukkelijke verlangen” hebben geuit om een aanval op ongelovigen te plegen. Daarvoor zou hij het vergiftigen van de drinkwatervoorziening in z’n hoofd hebben gehad.

In de uitspraak van de rechtbank staat volgens persbureau AFP dat de Marokkaan voor het vergiftigen van het drinkwater dacht aan drukbezochte openbare plekken als campings en resorts. De rechtbank maakt uit berichten van de man op jihadistische sites op dat “zijn extremisme en vastberadenheid” om de aanval uit te voeren met de dag toenam.

De 37-jarige Marokkaanse verdachte werd afgelopen woensdag gearresteerd in de zuid-Spaanse plaats Linea de la Concepcion. Hij wordt verdacht van banden met de Afrikaanse terreurgroep Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool