Spaanse competitie begint met staking

De eerste speelronde in de Spaanse voetbalcompetitie gaat dit weekeinde niet door. De spelersvakbond AFE kondigde vrijdag een algehele staking aan, waardoor de competitie een week later lijkt te beginnen.

De AFE ligt al enkele weken in de clinch met de organisatoren van de competitie (LFP) over de arbeidsvoorwaarden. De profvoetballers kondigden woensdag na een algemeen overleg al aan dat een staking voor de hand lag als er geen betere voorstellen zouden komen. Veel clubs komen hun financiële verplichtingen tegenover de spelers niet na. De AFE wil om die reden een noodfonds inrichten voor spelers die te lang op hun salaris moeten wachten.

Volgens de spelersvakbond hebben ruim 200 spelers gezamenlijk van de clubs nog 50 miljoen euro tegoed. Een voorstel om 40 miljoen in een op te richten fonds te storten werd afgewezen.

Het seizoen zou vrijdag zijn begonnen met een wedstrijd in de Segunda Division tussen de reserves van Villarreal en het gedegradeerde Hercules Alicante.

Op het hoogste niveau was het duel van Malaga, de club van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen, tegen Barcelona de meest in het oog springende wedstrijd. (NRC)