SGP wil geld voor grote gezinnen

De SGP wil niet dat het kabinet snijdt in het kindgebonden budget voor grote gezinnen. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft daarom vrijdag een amendement ingediend op een wetsvoorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD).

Het kabinet schaft in 2012 het kindgebonden budget vanaf het derde kind af, om zo een bezuiniging van 200 miljoen euro te realiseren. Uit een schriftelijke toelichting, die Kamp donderdag naar de Kamer stuurde, blijkt dat gezinnen met drie of meer kinderen er volgend jaar gemiddeld 265 euro meer op achteruit gaan dan gezinnen met een of twee kinderen. In Nederland zijn er zo’n 190.000 gezinnen met meer dan twee kinderen, die aanspraak kunnen maken op het kindgebonden budget.

De SGP vindt Kamps voorstel onacceptabel. Juist grote gezinnen met lage inkomens hebben deze bijdrage hard nodig, meent de partij. Het in stand houden van het kindgebonden budget voor grote gezinnen wil Dijkgraaf financieren met een „zeer beperkte” verlaging van 41 euro van het bedrag voor het eerste kind.

Voor een gezin met vier kinderen betekent het SGP-voorstel een verbetering van 248 euro per jaar ten opzicht van het kabinetsvoorstel, en voor een gezin met vijf kinderen 354 euro per jaar. Voor elk volgend kind komt er 106 euro per jaar bij.

Minister Kamp wil nog niet reageren op het voorstel van de SGP. De coalitie heeft in de senaat de steun van de SGP of andere partijen nodig, omdat het daar één zetel tekort komt.